Silindir makineler asfalt ve yol sıkıştırma işlemleri başta olmak üzere baraj ve inşaat yapımlarında kullanılan…

Pnömatik Silindir Nedir?
Pnömatik silindir; sızdırmazlık elemanları, piston, piston kolu, ön-arka kapak ve silindir borusu gibi parçalardan oluşur.
Basınçlı hava enerjisinin kontrolünden sorumludur. Bunu doğrusal çekme veya itme hareketine dönüştürür. Pnömatik enerjinin mekanik enerjiye çevrilmesi bu silindirler yardımıyla olur.
Silindirler ile valfler, pnömatik sistemlerin en önemli unsurlarıdır. Silindirler valfler tarafından kontrol edilir. Bunlar görevini yerine getirmek için doğrusal hareket ve kuvvet üretir.
Pnömatik Silindir Nasıl Çalışır?
Silindirin çalışması pistonun ileri-geri hareketini sağlayan kuvvet ile mümkündür. Bir de hava tahliyesine ihtiyaç vardır.
Hidrolik ya da elektrikli sistemlere göre daha düşük basınçta çalışabilir. Bu da tasarruf oranını artırır ve mâliyeti azaltır.
Bu sistemlerin kullanımı kolaydır. Diğer hareket elemanları ile birleşime imkân tanır. Modern kontrol sistemleriyle de rahatlıkla entegre olabilir.
Silindir kovanına sıkıştırılmış hava basılır. Basınçlı hava etkisini piston adlı özel tekerlekte gösterir. Basınçlı havanın etkisiyle ortaya çıkan kuvvet, pistonun silindir kovanında hareket etmesini sağlar. Silindir kovanının içinden piston çubuğu geçer. Bu, pistona bağlıdır.
Piston hareket ettiğinde piston çubuğu dışarı çıkar. Sıkıştırılmış hava girişi kesildikten sonra piston yay tarafından geri çekilir.
Pnömatik SilindirKullanım Alanları
Endüstriyel üretimin birçok alanında bu silindirlerden yararlanılır. Baskı uygulama, sıkıştırma, lineer hareket veya kaldırma gerektiren yerlerde kullanımı yaygındır.
İlaç sektöründen pres uygulamalarına, tıbbi bilimlerden demir-çelik üretimine kadar geniş bir yelpazede tercih edilen pnömatik silindir ürünleri; erkek dişli, dişsiz, manyetik yastıklı, manyetik tablalı, manyetik yataklı gibi türlere ayrılır.
Pnömatik Silindir Bölümleri
- Silindir Borusu: Pnömatik silindir yapısı gereği alüminyum alaşımlarından ve çinko kaplı alüminyumdan yapılan bir gövdeye sahiptir. Kimyasal buharlar, gıda sektörü, asitli ortamlar gibi özel durumlar için pirinç, paslanmaz çelik, plastik, bronz ve benzeri malzemeler kullanılır. İç yüzeylerinin hasarsız ve temiz olması verim ve sızdırmazlık bakımından önemlidir.
- Piston: Sızdırmazlık ve yataklama elemanları piston üzerinde barınır. Bu kısım hava basıncı etkisiyle hareket eder ve bu esnada silindir borusuna değmez. Pistonun düzgün hareket etmesi yataklama elemanı sayesinde olur. Piston malzemeleri; , hafif alaşımlar POM plastik veya C45 çelik olabilir. Çelik ya da hafif alaşımlardan yapılan malzemeler yuvarlanma yöntemi ile parlatılır. Ayrıca sert krom ile kaplanır. Bu, dış etkenlerden korunmasını sağlar.
- Piston Kolu: Hareketin silindir dışına verilmesi piston kolunun görevidir. Ucuna asılan vida, çeşitli aparatların takılmasına imkân verir. Yastıklı olan tipleri mevcuttur. Bunların pistonunda yastıklama muylusu yer alır. Piston kolu malzemelerinin yapımında C45 çelik kullanılır.
- Keçeler (Sızdırmazlık Elemanları): Pnömatik silindir özellikleri arasında öne çıkan bu elemanlar; viton, poliüretan ve nitril türü kauçuk malzemelerle üretilir. Dış ortamdaki kir ve tozların silindire girmesini engellemek amacıyla silindir üstünde 3 çeşit kese kullanılır. Bunlar; toz keçesi, piston kolu (boğaz) keçesi, piston keçesi şeklindedir.
- Pnömatik silindir modelleri, toz keçesiyle boğaz keçesinin aynı gövdede olmasıyla diğerlerinden ayrılır. Bunun amacı silindir boyutunun küçültülmesidir. Keçe dudaklarının arasına basınçlı hava dolar ve dudaklar, metal yüzeye baskı uygular. Sızdırmazlık bu şekilde gerçekleşir.
- Silindirin içerisinden dış tarafına çıkmaya çalışan basınçlı havanın sızıntıları, boğaz kesesiyle önlenir.
- Pistonun üzerine kirler ve tozlar yapıştığında, Toz keçesi bunların silindire girmesine engel olur. Bazı kaynaklar bunu ‘kir silici’ olarak nitelendirir.
- Pistonun bir yanından diğer yanına hava geçişini önlemek Piston keçeleriyle mümkündür. Bunlar, pistonun iki tarafında en yüksek basınç farkı oluşmasını sağlar.
- Piston kolu tarafındaki yatak ise piston koluna dik gelen yüklerin karşılandığı yerdir. Piston kollarının yataklanması sırasında kullanılan elemanlar çoğunlukla bronz malzemelerden îmâl edilir. Özel durumlarda fiber, teflon ve metal burçlar kullanılabilir.
- Piston üzerindeki yataklama elemanı sayesinde piston, silindir borusunda düzgün hareket edebilir.
- Piston yatakları; teflon, fiber ve asetal reçineden yapılmaktadır.
This Post Has 0 Comments