skip to Main Content

Asfalt ve Asfalt Çeşitleri

ASFALT NEDİR?

Doğada bulunan veya petrolün işlenmesinden elde edilen ve içindeki hâkim bileşenin bitüm olduğu koyu kahverengi ile siyah arasında renge sahip bağlayıcı özellikte bir malzemedir. Şekilsiz bir yapıya sahiptir. Kıvam bakımdan çok ağdalı sıvı bir halde, yarı katı durumda veya tamamen katı durumda bulunabilen organik bir maddedir. Doğal halde çeşitli mineraller içerecek şekilde bulunabilir ya da ham petrolün arıtılmasından elde edilir.

Asfalt doğal asfaltlar ve yapay asfaltlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Her ne kadar böyle bir ayrım söz konusuysa da kullanılabilir hale getirilmesi için doğal asfaltlar da birtakım işlemlerden geçirilmeye, işlenmeye mahkumdur. Viskoziteye oranı yüksek olan bu hidrokarbon atığı, yapışkan özellikli bitümlü bir karışımdır. Petrolün rafine işlemleri esnasında da meydana gelen bu madde, ilk zamanlar atık olarak görülmüştür. Zamanla biriken ve atık olarak addedilen bu yapının değerlendirilmesi ve kullanım alanlarının bulunulması ihtiyacı doğmuştur. Yapılan araştırmalar neticesinde yol yapımlarında ve yalıtım maddesi olarak kullanılmasının uygun olacağına karar verilmiştir.

Asfaltın Kullanım Alanları

Yol Yapımlarında
– İnşaatlarda Su Tesisatı ve Çatı İzolasyonu
– Döşeme Kağıtları
– Su Kanalları Kaplama
– Cila Yapımı
– Hava alanı kaplama
– Spor Salonları ve Sahaları
– Döşeme
– Akü
– Boya, Cila, Vernik
– Çimento Yapımı
– Emaye Madde (Kaplama)

ASFALT TABAKALARI NELERDİR?

AŞINMA TABAKASI

Üstyapının en üst tabakası olan aşınma tabakası, genellikle 5 cm kalınlığında asfalt betonu olarak uygulanmaktadır. Tip 1 Beton Asfalt Aşınma: En büyük tane boyutu 19 mm olan aşınma tipidir. Ağır ve veya sürekli trafiğin olduğu sahalarda uygulanmaktadır. Tip 2 Beton Asfalt Aşınma: En büyük tane boyutu 12,5 mm olan, Tip 1 aşınmaya kıyasla daha yüksek oranda bitüme haiz aşınma tipidir. Genellikle hafif araç otoparkları, spor sahaları, yürüme yolları gibi ağır ve sürekli trafiğin bulunmadığı sahalarda uygulanmaktadır.

BİNDER TABAKASI

Bitümlü temel veya granüler temel üzerine tatbik edilen binder tabakası, trafiğe bağlı olarak genellikle 6-8cm kalınlıklarda asfalt betonu olarak uygulanmaktadır. Düzgün bir yüzeyin oluşturulmasını sağlayan ve yüksek trafik gerilmelerinde yükü alt tabakaya transfer eden, temel tabakası ile yüzey tabakası arasında kullanılan bir yol tabakasıdır.

BİTÜMLÜ TEMEL TABAKASI

Genellikle plentmiks temel tabakası üzerine tatbik edilen bitümlü temel tabakası, trafiğe bağlı olarak 8-18cm kalınlıklarda uygulanmaktadır. Bitümler, ham petrolün damıtılmasından elde edilen viskoz hidrokarbonlardır. Bitümler, belirli bir sıcaklıkta viskozitesi, sertliği veya kırılganlığı ile ilişkili olarak belirli mühendislik ve fiziksel özelliklerine göre farklı sınıflarda üretilir. Bazen asfalt karışımların hizmet verdiği geniş bir sıcaklık aralığında performansı artırmak için bitümler polimerlerle modifiye edilir.

ASFALTIN UYGULANMASI

İyi bir şekilde karıştırılan asfalt, ivedi bir şekilde taşıyıcı kamyonlar vasıtasıyla uygulanacağı zemine gönderilir. Hafif presli bir makine yordamıyla belirlenen miktarda ve şekilde yola dökülür. Ardından üzerinden ağır pres makineleri ile geçilir, düzeltme ve yere iyiden iyiye yapıştırma işlemi uygulanır. Hava durumuna göre az çok değişiklik gösterse de asfalt azami bir saat içinde kurur.

Asfalt hem tedarik hem de nakliye anlamında ekonomik ve avantajlı olsa da dezavantajlı olduğu yerlerde bulunmaktadır. Bunlar; yola dökülen taşlardan, buzlanma ve kar, aşırı yağış gibi pek çok faktörden kötü şekilde etkilenmesi, benzin gibi maddeler karşısında çabuk çözünmesi ve bu sebeple de sürekli bakım istemesi olarak sayılabilir.

ASFALT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Mastik Asfalt: Genellikle köprülerde olmak üzere beton veya çelik yüzeyler üzerine gelen esnek kaplamalar mastik asfalt karışımları ile yapılmaktadır. Beton yüzeylerde yalıtım içinde mastik asfalt karışımları kullanılmaktadır.

Stonmastik Asfalt: Dingil yüklerinin neden olduğu oluklanmaları en aza indirgemek ve yolların ömrünü uzatmak için yüksek bitüm oranına sahip stonemastic kaplamalar geliştirilmiştir. Özellikle ağır taşıt trafiğinin yoğun olduğu yollarda tercih edilmektedir.

Son yıllarda trafiğin hızla artması, mevcut yolların üzerindeki yükün ve araç sayısının hızla artması bu yollarda bozulmalara, tekerlek izleri ile oluşan olukları attırmaktadır. Bu sebepten dolayı tekerlek izlerini ve oluşan bozulmaları ortadan kaldırmak ve yolun ömrünü uzatmak adına yüzey kaplama da yeni bir uygulama başlatılmıştır. Bu sistem yüksek dane ile daha yüksek bitum kullanılmasını gerektirerek daneler ve bitumu birbirine daha fazla kenetler, yolun ömrümü uzatır. Bu yeni karışım daha yüksek bitum oranı içerdiğinden kaplamanın kalitesi daha yüksektir. 

Renkli Asfalt: Güvenlik ve dekorasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır. Yaya geçitleri, spor alanları, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları başlıca kullanım alanlarıdır.

Modifiye Asfalt: Modifiye asfalt ile tekerlek izi oluşumu, termal çatlaklar, yorulma çatlakları gibi deformasyonların önemli ölçüde önüne geçilmektedir. Dünya da ve ülkemizde giderek artan trafik, yoğun ağır taşıtların asfalt kaplama yüzeyinde oluşturduğu ondulasyon, bozulmalar, tekerlek izleri ve sert değişen iklim koşulları da eklendiği zaman sıcak asfalt kaplamaları daha dayanıklı hale getirmek için değişik çözümler gündeme gelmiş ve bu uygulamalar içerisinde modifiye asfalt kullanımı çare olarak öne çıkmıştır.
Yol üst yapımında kullanılana asfalt çimentosunun performansını artırmak ve farklı iklim koşulların da dayanıklı hale getirmek için Polimer adı verilen kimyasal maddeler ile asfalt çimentosunun özellikleri artırılır . Bu iyileşmenin sağlanmasında elastomer veya plastomer tipi polimer kullanılmaktadır.

Sessiz Asfalt: Karayollarında tekerlek ve yol yüzeyi arasındaki sürtünme nedeniyle gürültü oluşmakta bu da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Reçine esaslı katkı maddeleri ile özel gradasyonlu sıcak asfalt karışımları elde edilerek sürtünmeden kaynaklı gürültünün nispeten azaldığı tespit edilmiştir. Huzurevi, hastane gibi mekanların olduğu bölgelerde tercih edilmektedir.

Ankara genelinde asfalt ve altyapı işleriniz için hizmetini sunduğumuz silindirlerimizden kiralayabilirsiniz. Tüm silindir ve asfalt işlerinizle ilgili , mobil ve endüstriyel alanlar dahil bizlere ulaşabilirsiniz.

Hizmetlerimizin tamamı müşteri memnuniyeti odaklı olup , yapacağınız işlerde tüm ihtiyaçlarınızı minimum maliyet , maksimum fayda vizyonuyla hizmetinize sunmaktayız.

Ankara Kiralık Silindir olarak, 1997 Yılında lider hidrolik olarak faaliyet ve hizmetlerine başlayan firmamız yıllarca mobil ve endüstriyel alanda elde ettiği tecrübeyi mobil endüstriyel iş makinesi sektörüne taşımaktadır.

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir