skip to Main Content

İŞ MAKİNESİ NEDİR?

İŞ MAKİNELERİ

Yol inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır.

 Ağırlık kaldırma, yükleme, taşıma, kazma ve benzeri süreçlerde belki de yüzlerce insanın haftalara yayılan bir sürede tamamlayabileceği işler için iş makinaları kullanılır. İş makinelerinin temel mekanizması herhangi bir kuvveti girdi olarak alıp katlayarak çok daha büyük miktarda bir kuvvete dönüştürmeleridir. Farklı işlevleri yerine getirmek üzere monte edilen çeşitli ekipmanlarla birlikte kullanılırlar. Basit makinalardan başlayarak buharlı motorların ve hidrolik sistemlerin katkılarıyla günümüze kadar gelen iş makineleri, hayatın birçok alanında kullananlar için hem kolaylık sağlar hem de zamandan kazandırır. 

İŞ MAKİNESİ TÜRLERİ

A) İş Makineleri

Greyder    

Greyderler, genel olarak tesviye işlerinde, yol yapımı ve hendek kazma için kullanılan çok amaçlı makinalardır. Ayrıca uygun bir şekilde kullanıldıkları takdirde, tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yana yığma işleriyle birlikte hafif kazıma işlerinde de kullanılırlar. Ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşur. Ön kısım iki tekerlekli aks şeklinde olup direksiyon hareketini sağlar. Tahrik motoru ve kumanda mekanizmalar makinanın arkasındadır. Kazıyıcı levha, makinanın ön ve arka kısmını bağlayan şasi üzerine bağlanmıştır. Dozerde olduğu gibi levhanın alt kenarında aşındıkça değiştirilebilen bıçak bulunur ve levha hareketlidir.

Dozer     

Bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir şekilde monte edilmiş bir kazıcı levhadan oluşur. Yürüyerek sathi kazı yapmaya yarayan bir ekskavatör tipidir. Tırtıllı veya lastik tekerlekli yol yapım makinesidir.

Loder

Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılır. Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşur. Kepçe kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.

Bekoloader     

Bekoloderin loderden farkı, aynı zamanda kazıcı özelliğinin olmasıdır. Hem kazıcı hem yükleyicidir. Bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı kısmından oluşur. Kepçe ve kazıcı kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.

Eksvator

Alt kısım paletli, lastik tekerlekli veya kamyon şasilidir. Üst kısımda tahrik motoru ve kumanda tertibatı bulunur. Makinanın ön kısmında ise kazmayı sağlayan mekanizma mevcuttur. Kepçeli, düz kepçeli, ters kepçeli, çeneli, draglin kovalı gibi çeşitleri vardır. Paletli veya lastik tekerleklidir. Paletli çeşitleri lastikliye göre daha kuvvetlidir. Lastik tekerlekli ekskavatörler ise daha hareketlidir. Diğer türlerde olduğu gibi, kazıcı levhanın alt kısmında aşındıkça değiştirilebilen bir bıçak bulunur. Kendi bulunduğu düzeyin altında veya üzerinde iş yapabilen esnek bir iş makinasıdır.

B) Endüstriyel İş Makineleri

Forklift    

Forkliftler özellikle depolama hizmetleri başta olmak üzere pek çok endüstriyel alanda kullanılan ve aranan bir iş makinasıdır. İnsan gücünün kaldıramayacağı kadar ağır yükleri birkaç hamlede kaldırır ve yüklerin zahmetsizce istenilen yere ulaşmasını sağlar. Elektrikli ve içten yanmalı motorlar ile çalışır. Bazı forklift operatörleri makinayı ayakta sürerken bazıları oturur, bu makinanın düzeneğine göre değişir. Burada asıl amaç, ağır yüklerin taşınması ve emniyetli bir şekilde istiflenmesidir.

Forkliftin transpaletler,yaya kumandalı istif makinaları, sipariş toplayıcılar, dar koridor forkliftleri reach truck,kule tipi istif makinaları çeşitleri vardır.

Jeneratör

Mekanik enerjiyi, ısı enerjisini, ışık enerjisini veya kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştüren makinalardır. Üreteç olarak da adlandırılan jeneratörler, elektrik kesintisi nedeniyle meydana gelebilecek aksamaları önlemek amacıyla günlük hayatta ve iş hayatında birçok alanda kullanılır.

Platform

Yükseltici veya manlift isimleriyle de anılan platformlar, yüksek bir konumda bulunan noktalara insanların veya malzemelerin erişmesini sağlamaktadır. Platformların Türkiye’de yaygın olarak kullanılan isimlerinden bir tanesi de uçan halıdır.

C) Yol-Asfalt Makineleri

Finişer

Karayolu, uçuş pisti gibi yol inşaatlarında alt temel malzemesi serimi, asfalt serimi ve beton seriminde kullanılan bir iş makinesidir. Yukarı aşağı hareket edebilen pistonları sayesinde istenilen kalınlıkta, eğimde beton/asfalt/temel malzemesi serebilir ve düzgün yüzeyler elde edilmesini sağlar. Finişer makinesinin özelliğine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama %75-80 oranında eğim verilmesine olanak tanır. Finişerler yalnızca yol inşaatlarında değil asfalt ve beton serimi gerektiren pek çok inşaat sahasında kullanılabilmektedir.

Freze

 Asfalt tabakalarının yerden sökülmesi ve kamyona yüklenmesi için kullanılan iş makinalarıdır.

Yol silindiri

Öncelikle yol yapımında kullanılan bir ekipman parçasıdır. Asfalt, çakıl ve kir gibi malzemelerin eşit şekilde sıkıştırılıp düzleşmesine neden olur. Tipik olarak, bir yol silindiri bir silindir gövdesinden ve en az bir metal silindirden oluşur. Bazen bir yol silindiri, projeye bağlı olarak iki veya üç tambur içerebilir. Çoğu durumda, bir kişi silindiri tahrik eder, ancak bir kişinin silindir gövdesini düz bir yüzey oluşturmak için ittiği bazı temel modeller vardır.

Ankara genelinde asfalt yapımında ve altyapı işlerinde ağırlıklı kullanılan silindir tiplerinin tamamı kiralanarak hizmetini vermekteyiz. Asfalt ve Altyapı işleriniz için kiralık silindir hizmetimiz bulunmaktadır. Kısa ve uzun vade kiralamalarınız için iletişime geçebilirsiniz.

İletişim için tıklayınız. –> https://ankarakiraliksilindir.com/iletisim/

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir