skip to Main Content

Yol Silindirleri Ve Diğer Silindir Özellikleri

Yol silindirleri görevleri ve kullanım alanları bakımından iki grupta incelenmektedir. Silindirler genel manada toprak veya stabilize edilmiş asfalt karışımlı yani bir türlü malzemenin sıkıştırılması işi ile görevlendirilmiş iş makinalarıdır. Genellikle baraj, inşaat da, yol işlerinde kullanılır. Silindirler bir ton ile 20 ton arasında ağırlıkta imal edilir. Fonksiyonları ve üretimi bakımından iki grupta sınıflandırılmaktadır.

Yol silindirleri modelleri ve çeşitleri bakımından iki grupta incelenmektedir. Sıkıştırma sistemlerine göre ve yürüyüş sistemlerine göre bu ürünler farklı farklı gruplarda çeşitleri bulunan makinelerdir.

Yol silindirleri sıkıştırma sistemine göre incelendiğinde;

  • Vibrasyonlu sıkıştırma sistemi
  • Statik sıkıştırma sistemi
  • Lastik tekerlekli sıkıştırma sistemi
  • Osilasyonlu sıkıştırma sistemi olarak çeşitlendirilmektedir.

Yürüyüş sistemlerine göre incelendiğinde;

  • Lastik tekerlekli yürüyüş sistemleri
  • Keçi ayağı tamburlu
  • Düz tamburlu
  • Statik tamburlu yürüyüş sistemleri
  • Kombine yürüyüş sistemlere olmak üzere incelenmektedir.

Lastik Tekerlekli Sıkıştırıcılar Ne İş Yapar?

Lastik tekerlekli sıkıştırıcıların ön ve arka tarafında lastikler bulunur. Sıkıştırma işlerinde bu silindirler de bulunmaktadır. İş makineleri arasında en yaygın olarak kullanılan silindir sürü lastik tekerlekli yol silindiridir.

Kombine Sıkıştırıcılar

Bir silindirde hem lastik hem de silindir kullanılıyorsa ve sıkıştırma işlemi gerçekleştiriliyorsa bu işlemi gerçekleştiren silindirlere yol silindirleri denilmektedir. Kombine sıkıştırıcılar tek bir makinada vibrasyon ve lastik tekerlekli silindirin birleşik olması durumunda kullanılan bir terimdir. Lastik tekerlekler yoğurma etkisi ile iyi boşluk doldurma ve birleşik olarak vibrasyon özelliğine sahiptir. Tamburla yüksek sıkıştırma işlemi sağlamaktadır. Bir iş makinesinde aynı ürün bir arada kullanılmaktadır ve daha verimli sonuçlar elde edilmesi amaçlanır.

Vibrasyonlu Sıkıştırıcılar

Vibrasyonlu sıkıştırıcılar yani silindirler durgun ağırlığı 10 tonu üzerinde olan ürünlerdir. Vibrasyon titreşim yaptırıldığında kendi ağırlığının yaklaşık iki üç katı ağırla ulaşmaktadır ve bu ciddi bir sıkıştırma kuvveti anlamına gelir. Vibrasyonlu sıkıştırma makineleri sık ve tekrarlı kuvvetler uygulayarak işlem görürler. Asfalt karışımının gelişimi ile daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Ayrıca karşılıklı sürtünmeyi azaltır ve kendi kendilerine çok daha yoğun bir konuma getirecek şekilde tüm taneleri harekete geçirme özellikleri bulunmaktadır. Vibrasyonlu silindirler sıkıştırma etkileri ile birlikte bu eskiyi belirleyecek etkenlerde bulunmaktadır.

Vibrasyonlu silindirin sıkıştırma etkisini arttıracak etkenler arasında;

– Çizgisel yük silindirleme hızı

– Vibrasyonun genliği ve frekansı özellikleri yer almaktadır.

Osilasyonlu Silindirler

Vibrasyonlu silindirler sıkıştırmaya bakımından üstün oldukları için çoğu alanda bu ürünler kullanılmaktadır. Ancak osilasyonlu sıkıştırma sistemleri de büyük bir etkiye sahiptir. Daha önceden vibrasyonlu ve lastik tekerlekli statik silindirlerle yapılan işlevlerin çoğu artık yalnızca osilasyon sistemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu sistem her tür asfalt tabakası için kullanılan bir sistemdir. Yol silindiri tercihlerinde son yıllarda zor yüzeylerde özellikle osilasyon özelliğine sahip silindirler kullanılmaktadır. Diğer silindirlere karşı ciddi bir üstünlüğe sahiptirler.

Osilasyonlu silindirlerin başlıca özelliklerine bakacak olursak bu ürünler farklı asfalt yüzeyleri için çok daha az enerji harcayarak çalışma özelliğine sahiptir. Düşük sıcaklıklarda da etkili sıkıştırma hizmeti sağlar. Olağanüstü yüzey kalitesini ortaya çıkarır. Bu ürünler tandem silindir seçenekleri ile de kullanılmaktadır.

Osilasyonlu silindirler arasında; düz tamburlu silindir, keçi ayağı silindir türleri de bulunmaktadır.

Düz tamburlu silindirler; ön tarafı çelik bandaj ve vibrasyonludur. Arka tarafı ise lastik tekerleklidir. Bu silindir özellikleri toprak ve stabilize malzemeleri sıkıştırılması için tercih edilmektedir.

Keçi ayağı silindir modeli; bandaj üzerinde keçi ayağına benzeyen tırnakların bulunduğu ürünlerdir. Vibrasyonlu olan ürün dolgu malzemesinin sıkıştırılması için kullanılan bir yol silindiri modelidir.

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir