skip to Main Content

Yol Silindirleri

İş Makinesi Sınıflandırmasında 3.2 Yol Silindirleri Nedir?

3.2. Yol Silindirleri

Genel olarak silindir yükleyici toprak, stabilize, asfalt gibi zeminleri, zeminin yapısına ve işin çeşidine uygun olarak sıkıştırma işlemleri için kullanılır.

Sıkıştırmanın etkisi ile;

-Malzeme yoğunluğu artar.

-Malzemedeki boşluklar azalır.

-Taşıma kapasitesi artar.

Görevleri

Silindirler, temel malzemenin (toprak, stabilize) ve asfalt karışımı malzemenin sıkıştırılması işlerini yapan iş makinesidir. Yol, baraj ve inşaat işlerinde kullanılmaktadır.

Sıkıştırma, malzemeyi birleştirerek hava boşluklarını yok etmek, asfalt karışımı veya toprağın yük taşıma kabiliyetini yükseltmektir.

Yol silindirleri birçok görevi yapar. Bunlar şunlardır:

-Her cins toprak, stabilize gerecin sıkıştırılmasında,

-Yol için serilen malzemenin sıkıştırılmasında ve düzeltilmesinde,

-Asfalt kaplama yapılacak yüzeylerin ön hazırlığından sonra yüzeyin düzeltilmesinde,

-Çimlik zeminlerin sıkıştırılmasında ve zemin yüzeyin düzeltilmesinde,

-Spor alanları gibi geniş yüzeylerin üzerindeki gevşek gerecin sıkıştırılmasında ve yüzeyin düzeltilmesinde,

-Dolgu yapılacak yerlerde dolgu malzemesinin sıkıştırılmasında kullanılır.

-Sıkıştırma, malzemeyi birleştirerek hava boşluklarını yok etmek, asfalt karışımı veya toprağın yük taşıma kabiliyetini yükseltme işidir

Silindirleri Verimli Kullanma Yöntemleri

-Çalışmaya başlamadan önce arazi çukur, delik, çatlak vb. bakımından kontrol edilmelidir.

-Özellikle vibrasyonlu silindirin etki alanına girebilecek bina, direk, duvar vb. gibi yerlere dikkat edilmelidir.

-Hiçbir zaman belden kırmalı makinelerde motor çalışırken mafsal arasına girilmemelidir.

-Eğimli arazide yan çalışma yapılmamalı, kayma ve devrilme tehlikesi olduğundan aşağı yukarı çalışma yapılmalıdır. Eğimli arazi çalışmalarında düşük hız kullanılmalıdır.

-Trafiğe açık olan yerlerde trafik kurallarına uyulmalı, hız yapılmamalı, makine boşa alınmamalıdır.

-Silindiri park ederken trafiğe açık alanlarda ikaz işaretleri ile çevre uyarılmalı, düz ve boş bir alan seçilmeli, silindir takozlanarak emniyet tedbirleri uygulanmalıdır.

Silindirlerin Çeşitleri

En verimli ve kaliteli iş yapma yeteneğine göre yol ve zemin yapısı dikkate alınarak silindir seçimi yapılır.

1)Tambur şekline göre;

  1. a) Düz silindir

Durağan kütlesi sayesinde, daneler arası sürtünmesi büyük, rölatif kayma hızı küçük olan kırma taş malzemelerinin sıkıştırılmasında etkilidir. Pürüzsüz ve kompakt bir yüzey elde edilir. Diğer yöntemlerle yapılan sıkıştırmalara ek olarak pürüzsüz satıh elde etmek, buruşuklukları gidermek için ütü gibi kullanılabilirler. Her tür asfalt kaplamalarının sıkıştırılmasında uygulanabilmektedir. Kayma hızı küçük olan kırma taş malzemelerde, granüler malzemelerde, kum – çakıl – kil karışımlarında ve kaya dolgularında çok iyi sonuçlar verirler.

  1. b) Keçi ayağı silindir

Silindir yüzeyi, değme yüzeyine yüksek basınç aktaran, ucu dairesel çıkıntılardan oluşan ayak formundadır. Statik çizgisel kuvvet uygulamadan ayaklar (çıkıntılar) yardımı ile zemine kompaksiyon işlemini uygularlar.

Ayaklar yuvarlak, ince çaplı ve uzun yapıdadır. İnce daneli ve özellikle killi zeminlerde tercih edilir. Kuru killi zeminlerde en etkilidirler.

Granüler zeminlerde, kompaksiyon işlemi sırasında ayakların altına gelen granüler daneler kayacağı ve ayrışma (segregasyon)’ya neden olacağı için keçi ayaklı silindirlerin kullanılması uygun değildir.

2) Sıkıştırma şekline göre;

Statik sıkıştırma,

-Pnömatik sıkıştırma,

-Vibrasyonlu sıkıştırma,

-Osilasyonlu sıkıştırma olmak üzere dört çeşide ayrılır.

Statik sıkıştırma makine tamburunun kendi ağırlığı etkisi ile olurken, vibrasyon sıkıştırmada vibrasyon dalgaları yol eksenine dik konumda olurken, osilasyonlu silindirlerde titreşim dalgaları yol eksenine paralel olarak seyreder. Böylelikle yol kaplama malzemesi hem silindirin kendi ağırlığı ile yol yüzeyine dik sıkıştırma basıncı uygular, hem de yol kaplama malzemesine paralel sıkıştırma basıncı uygulayarak kusursuz bir sıkıştırma yapar.

3) Silindirlerin kullanım alanlarına göre;

  1. a) Lastik tekerlekli silindir: Birbirine yakın ve çok sayıda lastik tekerleği bulunan, kendinden yürür veya daha çok eski tiplerde bulunan çekilerek yürüyen modelleri olan bir kompaksiyon ekipmanıdır.
  2. b) Statik silindir: Tamburunun kendi ağırlığının etkisi ile yüzeye dik basınç oluşturan makinedir.
  3. c) Kombine silindir: Lastik tekerlek ve silindirin beraber kullanıldığı, sıkıştırma işlemi yapan yol silindirleridir.
  4. d) Vibrasyonlu silindir: Pnömatik silindirlerin dışındaki tüm silindirlere vibrasyon (titreşim) tesiri edindirilerek tüm sıkıştırma işlerinde efektif şekilde uygulanabilir.
  5. e) Osilasyonlu silindir: Osilasyonlu silindirlerle sıkıştırma; tamburda oluşturulan eksenel titreşimlerin etkisi ile yol veya asfalt malzemenin sıkıştırılması sağlanır.

4) Ankara’da Asfalt ve Altyapı Silindirleri

Ankara genelinde asfalt yapımında ve altyapı işlerinde ağırlıklı kullanılan silindir tiplerinin tamamı kiralanarak hizmetini vermektedir. Asfalt ve Altyapı işleriniz için kiralık silindir hizmetimiz bulunmaktadır. Kısa ve uzun vade kiralamalarınız için iletişime geçebilirsiniz.

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir